Forbrugslån

Forbrugslån

Hvad er et  forbrugslån?

Hvis du er på jagt efter et billigt og hurtigt lån, er et billigt forbrugslån muligvis en mulighed. Ved en hurtig Google søgning, vil du  finde ud af, at mulighederne er mange.

Et forbrugslån er et lån som kan bruges til hvad du ønsker; uanset om det er til en ny bil, en rejse, eller måske blot en vaskemaskine i hjemmet – og til forskel fra almindelige banklån, behøver du her ikke at dokumentere for, hvad du ønsker at bruge pengene til. Et billigt forbrugslån giver dig   muligheden for at låne penge hurtigt,  som du kan bruge på at købe lige det, som du står og mangler, hvilket også er grunden til at disse typer lån er blevet meget populære.

Ved almindelige bolig- og billån,  skal man uden undtagelser være i stand til at vise dokumentation for, hvad man ønsker at bruge de lånte penge på, hvilket kan være en langsommelig og skuffende process, men ønsker du et forbrugslån, er en underskrift med NemID,  den eneste sikkerhed låneudbyderen kræver af  dig,  da  alle påkrævede oplysninger indhentes automatisk.  Med et billigt forbrugslån får du altså friheden til at bruge det lånte beløb til netop det du vil.

Hvad er kravene for et forbrugslån?

Da forbrugslån er en af de mest populære og udbredte låneformer i Danmark, varierer kravene til dig som låner,  afhængig af hvilken låneudbyder, du vælger. Men generelt er der kun et par få krav når det gælder disse billige forbrugslån: som hovedregel skal du bo i Danmark, og skal samtidig have både tilladelse til at arbejde og opholde dig i landet.

Du skal de fleste steder være fyldt 18 år, men du vil muligvis opleve at enkelte låneudbydere kræver at du er 23, måske endda 25 år eller ældre. Generelt stilles der ikke de store krav til hverken din indkomst, eller om du er studerende eller pensionist; hvis du blot har en almindelig og sund økonomi, bør det ikke være et problem at låne op til 20-30.000 kr. uden at skulle dokumentere for din situation. Ønsker du et højere forbrugslån, bør du være forberedt på, at visse låneudbydere kræver at du vedhæfter dokumentation for din indtægt. Du skal desuden have en NemKonto,  hvor pengene kan udbetales  til.

Hvornår skal mit forbrugslån betales tilbage?

Hvornår dit lån skal betales tilbage, afhænger af lånets størrelse,  samt hvor meget du som låner er i stand til at afdrage med – tilbagebetalingstiden for forskellige forbrugslån kan altså variere meget,  alt efter størrelsen på lånet.

Det er først og fremmest vigtigt, at du vælger en tilbagebetalingsperiode, som du føler at du kan leve med. Langt de fleste låneudbydere tilbyder i dag,  meget fleksible tilbagebetalingsperioder, som gør det muligt for dig at afdrage med så lidt eller så meget som du ønsker per måned. Du bør dog bære i sinde, at vælger du en længere tilbagebetalingstid for dit forbrugslån, hober renterne sig   op i sidste ende, og du ender altså med et dyrere lån – så hvis det er muligt, er det som regel en god idé at betale lånet ud så hurtigt som muligt, i et tempo som du har det godt med.

Skulle økonomien blive stram i en periode, er der dog hjælp at hente hos langt de fleste låneudbydere. Skulle du have brug for det, er det i de fleste tilfælde muligt at få forlænget tilbagebetalingsperioden hvis du ikke kan klare de månedlige afdrag. Uanset hvad, anbefales det på det kraftigste at du snakker med din låneudbyder og forklarer din situation hvis økonomien hænger lidt. Hvis du vælger blot at ignorere dine månedlige afdrag, kan du komme i en slem kattepine og blive registreret i RKI, hvilket vil gøre det meget sværere for dig at optage nye lån i fremtiden.

Jeg er registreret i RKI – kan jeg stadig få et forbrugslån?

Som hovedregel er det ikke muligt at få et forbrugslån,  hvis man er registreret i RKI – simpelthen fordi låneudbyderne løber en større risiko ved at låne ud til personer som er registrerede som dårlige betalere. Men selvom det er unægtelig mere vanskeligt at få et hurtigt forbrugslån hvis man står i RKI, er det ikke umuligt. Renterne på disse lån vil dog oftest være tårnhøje, og du bør derfor overveje, om din økonomi kan bære det således at du ikke ender med at stifte yderligere gæld, hvis du ikke kan overholde din månedlige betalingsaftale med din låneudbyder.

Visse typer for forbrugslån kan ende med at blive rigtig dyrt , så se dig godt for og gør dig nogle overvejelser, inden at du beslutter dig for at underskrive en lånekontrakt som du muligvis ikke er i stand til at overholde

Fordele ved forbrugslån?

Selvom det kan lyde fristende med et billigt og hurtigt lån, er der både fordele og ulemper ved et forbrugslån. Du bør derfor altid gøre dig nogle overvejelser om din nuværende situation: kan din økonomi bære det? Hvor stort et beløb har du egentligt brug for? Hvor meget er du villig til at betale per måned? Det anbefales desuden også at du sammenligner fordelene og ulemperne ved et forbrugslån med andre typer for lån.

Fordele:

  • Du har muligheden for at søge på nettet, hurtigt og nemt, og bliver din låneansøgning godkendt, kan du oftest forvente, at pengene går ind på din konto dagen efter.
  • Ingen sikkerhed kræves fra din låneudbyder – ved mindre beløb behøver du som regel ikke at dokumentere for din situation, og ingen blander sig i, hvad du bruger pengene på.
  • Markedet for hurtige og billige forbrugslån er kæmpestort, og konkurrencen mellem de forskellige udbydere er enorm. Derfor er det ganske muligt at finde billige lån hvor priserne er presset  helt i bund.

Ulemper:

  • Da der ingen sikkerhed kræves fra dig, kan renterne i visse tilfælde være tårnhøje. Se dig derfor godt for, og sammenlign de forskellige låneudbydere før at du underskriver en låneaftale.
  • Hvis du ikke er i stand til at overholde din låneaftale kan dette have store konsekvenser for dig  og i sidste ende, kan det ende med en  RKI registrering og stiftelse af gæld.