Samle lån

Samle lån

Har du flere lån, kreditkort eller kontokort som du afdrager på, kan det måske være en god løsning at samle dine lån. Det betyder i princippet at din gæld vil blive mere overskuelig da du kun skal foretage en indbetaling af gangen. Måske har du megen gæld og betaler til forskellige kreditorer – dette kan hurtigt blive uoverskueligt og det er nemt at miste overblikket over din gæld. Dette kan endda medføre at du ikke får betalt nogle af dine lån af til tiden, hvilket hurtigt kan medføre ekstra dyre gebyrer og yderligere problemer.

Det kan også være en god idé at samle lån bare for at skabe et større økonomisk overblik. Det er meget nemmere at forholde sig til ens gæld når der kun er en gældspost der skal tages i betragtning. Renterne bliver muligvis ikke billigere ved at samle dine lån, men uanset hvad vil dine afdrag automatisk blive mindre når du kun skal foretage et månedligt afdrag. Det er selvfølgelig en nødvendighed at du sikrer dig, at dit nye lån bliver billigere end det du allerede har. Ved at samle lån, er det hos de fleste udbydere desuden også en mulighed at få din løbetid forlænget hvis dette er nødvendigt. Du kan derfor mange gange afdrage i dit eget tempo, og undgå stressen ved at betale af på flere forskellige gældsposter.

Husk at betale af på alle dine lån

Hvis du har planer om at samle lån, er det selvfølgelig en nødvendighed at du sørger for at alle dine gældsposter indgår, så du ikke risikerer at stå i en situation hvor du ikke får betalt af på nogle af dine lån. Derfor anbefales det på det kraftigste at du får lavet et budget. Dette kan både gøres alene eller i samarbejde med din bank. Måske foretrækker du at din økonomiske situation forbliver privat, men i langt de fleste tilfælde kan det være en rigtig god ting at have en professionel bankrådgiver med ind over som kan hjælpe i selve processen og samtidig sikre, at der ikke er fejl og mangler i dit budget.

Det er vigtigt at du får lavet en komplet og omfattende liste over din nuværende gældsposter. Her skal du inkludere alle relevante oplysninger – hvor meget skylder du, hvor længe har du betalt af på lånet, hvad er renterne, og hvornår kan du betale lånet ud? Måske har du visse låneposter som du faktisk er i stand til at betale ud. Det anbefales derfor at du får al den gæld ud af verden før at du vælger at samle dine lån.

Hvilke krav er der hvis jeg ønsker at samle lån?

Før at du kan samle lån, er der visse krav du skal opfylde. Du skal først og fremmest være fyldt 18 år, men langt de fleste låneudbydere kræver at du er fyldt 23, eller nogle steder endda 25 år. Derudover skal du have en dansk folkeadresse, kunne dokumentere for at du har været i landet i de sidste 12 måneder, og så må du heller ikke være registreret i RKI. Du skal have et gyldigt NemID som bruges til at underskrive din digitale kontrakt med samt en aktiv NemKonto.

Du skal hos langt de fleste udbydere kunne dokumentere for din personlige situation i form af årsopgørelser og lønsedler. Nogle låneudbydere kræver også at der foretages en kreditvudering, og at din husstandsindkomst er større end et vist beløb, som regel på 250000 kroner. Opfylder du disse krav er resten af processen temmelig smertefri. Når du er blevet godkendt, vil du modtage et hurtigt svar fra din låneudbyder, og du vil herefter blive bedt om at underskrive kontrakten med NemID. Herefter vil din låneudbyder gå i gang med selve processen og samle dine lån.

Hvordan ansøger jeg om at samle mine lån?

Du bør først og fremmest undersøge markedet for at finde ud af, hvilken låneudbyder der kan tilbyde dig den bedste løsning. Måske har du mange gældsposter som skal samles, og har derfor brug for en længere løbeperiode. Gør dig selv en tjeneste og lav dit hjemmearbejde:  hos nogle låneudbydere er det muligt at få bevilliget en låneperiode på helt op til 20 år, men renterne vil også være dyrere i sidste ende. Når du har lagt din budget, er det derfor en god idé at udregne hvor meget du kan afdrage med om måneden, og hvornår alle dine gældsposter kan betales ud.

Sådan kommer du i gang med at samle lån:

  1. Når dit budget er lagt, og alle dine gældsposter på plads kan du ansøge om et samlelån på din udbyders side. Markedet er stort og mulighederne mange, så find den løsning som kan dække netop dine behov. Hvor lang en løbeperiode har du brug for? Hvor meget kan du betale af med per måned? Har du gældsposter som du faktisk kan betale ud her og nu? Alle disse faktorer spiller ind når du ønsker at samle dine lån.
  2. Udfyld og indsend den elektroniske låneansøgning som skal underskrives med NemID. Dette er sikkert og ganske normalt. Derefter vil du som regel få en bekræftelse på enten e-mail eller telefon som informerer dig om, at låneudbyderen har modtaget din ansøgning.
  3. Din ansøgning vil hos de fleste låneudbydere blive behandlet inden for 2 hverdage, men oftest sker det samme dag. Herefter skal du forvente at blive kontaktet for yderligere information og muligvis ogs dokumentation for dine gældsposter og din nuværende situation – disse dokumentationer kan være i form af både lønsedler, årsopgørelser, nuværende gældsposter.

Kan det betale sig for mig at samle mine lån?

Det er noget du skal gøre op med dig selv. Nogle synes måske at det er mere overskueligt at samle lån, og kun afdrage en gang om måneden. Men andre vil måske mene, at dette kan være demotiverende. Processen er langsom, og beløbet er større, hvilket hurtigt kan blive trættende at kigge på, da gældsbeløbet kun vil gå langsomt ned. Betaler du din gæld ud en af gangen og starter med den gældspost med det laveste beløb, vil du højst sandsynligt slippe hurtigere af med gælden.